HELANDE KRISTALLER

Här hittar du värdefull information om de ädelstenar jag använder till mina smycken. Både om deras egenskaper och deras helande förmågor. Det finns ofantligt mycket fler kristaller än de jag använder till smycken och skriver om här. Mycket av informationen har jag tagit från Boken om kristaller av Judy Hall, en bok jag verkligen rekommenderar om du vill fördjupa dig i ädelstenarnas värld.

Kristaller bildades när världen bildades och förändras i takt med världens förändringar. Kristaller är jordens DNA och innehåller bevis för jordens utveckling och bär med sig minnet av hur jorden skapades. Varje kristall har en egen ton som beror på kemiska orenheter, strålning, utsläpp från jorden och solen på kristallens uppbyggnad.

Kristaller har använts i årtusenden för att hela och ge balans. De verkar genom resonans och vibrationer. Som lekman kan man använda kristallerna för att lindra vanliga åkommor, fysiska och psykiska. Kristaller används inom modern medicin. Elektricitet och ibland ljus kan skapas genom kompression vilket används i ultraljudsmaskiner där en viss kristall skapar en ljudvåg, vilket också används inom kirurgisk spjutspetsteknik. Gamla tiders shamaner och helbrägdagörare kunde koncentrera ljud- och ljusvibrationer till en koncentrerad stråle som sedan användes till läkande ändamål. När man vrider en kristallstav över huden skapas en kompression som släpper ifrån sig en koncentrerad stråle till det underliggande organet.

Om du t ex vill arbeta med smärta kan du göra det med kristaller. Kristaller kan både dämpa och öka energi, beroende på vad som behövs i kroppen, eller ta bort blockeringar om orsakar smärta.

Kristaller läker holistiskt, de verkar på människans fysiska, emotionella, mentala och andliga nivåer, de ställer om fina energier och löser upp fysiska och psykiska obalanser. Kristaller verkar genom vibrationer och ombalanserar det biomagnetiska fält som omger och tränger in i den fysiska kroppen. De aktiverar förbindelsepunkter med chakran och ger balans åt dessa vilket påverkar många fysiska och psykiska sjukdomar positivt.

Förutom dess läkande och helande egenskaper är Kristaller fantastiskt vackra att se på och används ofta som dekoration i hemmet. Jag har använt mig av kristaller i flera år, både för fysiks och psykisk smärta och går väldigt sällan utan en kristall på mig.


Agat                      

Agat är jordande, skänker emotionell och  fysisk balans och harmoniserar ying och yang - våra maskulina och feminina energier. Ädelstenen hjälper till att stärka din självacceptans och kärleken till dig själv. Den stärker också dina mentala funktioner så att du känner dig mer balanserad till sinnes. Agat sägs vara en så kallad sanningsten som hjälper dig att stå för och säga din sanning. Stenen hjälper dig att komma över negativitet och bitterhet och bidrar därmed till ett gott humör! Agat hjälper dig att bli av med känslomässiga trauman då den löser upp inre spänningar vilket ger en känsla av värme och trygghet.

Bild: Armband med Indisk Agat

Healing

Agat stabiliserar din aura och tar bort negativa energier. Den läker emotionella skador på hjärtat och hjälper dig att öppna upp för mer kärlek. Stimulerar även magsmältningen och lindrar magkatarr. Helar bl a ögon, mage och livmoder - renar lymfsystemet och bukspottskörteln, stärker blodkärlen och läker hudåkommor.

Lägg stenen på önskvärt ställe eller bär den med dig

Eldagat

Eldagat är jordande, lugnande, ger trygghet och beskydd då  den bygger en skyddande mur runt din kropp vilket kan motverka olika rädslor. Som namnet säger bringar den in mer eldenergi till titt liv så den eldar upp ditt rotchakra vilket hjälper dig att släppa på sexuella hämningar. Den hjälper till med att föra upp inre problem till ytan så att de kan lösas, t ex mycket effektiv vid missbruk.
Aldagat ger djup avslappning och underlättar därför vid meditation. Den ingjuter också andlig styrka och underlättar ditt medvetandets utveckling.

Bild: Armband med Eldagat

Healing

Bra healingsten för magen, nervsystemet och rubbningar i blodcirkulationen. Den stärker ögonen, ger klarare blick - även ditt inre seende. Mycket bra vid vallningar. Testa att placera på ditt halschakra för ny energi. Ger också auran ny kraft.

Lägg stenen på önskvärt ställe eller bär den med dig.

Ametist

Ametist är en extremt stark och beskyddande sten med hög andlig vibration. En av de mest spiritiuella stenarna och den främjar kärlek och det gudomliga och ger insikt i dess sanna natur. Stenen stärker osjälviskhet och andlig vishet, öppnar upp din intuition och stärker dina övernaturliga gåvor och skyddar mot övernaturliga attacker och andra negativa energier.
Stenen är naturligt lugnande och stärker högre medvetande och är därför mycket bra vid meditation. Ametist är starkt läkande och har renande krafter och hjälper till med alla former av beroende och blockeringar.
Den är bra för själen då den lugnar och stimulerar, stärker det mentala med ökat fokus så att du lättare går från beslut till handling. Ametist hjälper mot sömnproplem då den lugnar sinnet (också vid meditation). En bra drömsten då den hjälper dig att drömma klarare intiutiva drömmar och att lättare minnas dina drömmar. 


Bild: Armband med Ametist


Healing


Ametist stärker hormonproduktionen och dina organ samtidigt som den renar blodet. Lindrar fysisk, emotionell och psykologisk smärta och stress. Mildrar huvudvärk och löser upp spänningar och är bra för magen, lungor och tarmar. Då den ger god sömn påverkar den ditt allmänna mående mycket positivt, den renar också auran.

Lägg på önskvärt ställe eller bär med dig

Mossagat                               Angelit

Mossagat är en stabiliserande och balanserande sten med stark koppling till naturen. Den friskar upp din själ och får dig att se skönheten i det du redan har. Stenen minskar smärta och löser upp inre blockeringar. Den Lockar till sig rikedomar, förbättrar självkänslan och stärker de positiva mänskliga dragen så att du blir ännu mer attraktiv för dig själv och för andra. Mossagat Löser också upp rädsla, stress och utvecklar din inre styrka. 

Bild: Armband med Mossagat


Healing

Mossagat snabbar  på återhämtning efter t ex sjudom, den är antiinflammatorisk, bra för blodcirkulationen och tarmfunktionerna, stärker immunförsvaret och flödet av lymfvätska. Mossagat eleminerar även  obalanser som orsakar depression och behandlar infektioner, förkylning, influensa och måttlig feber. 

Angelit är en sten som står för fred och gemenskap och underlättar medveten kontakt med änglarna. Den förstärker telepatisk kommunikation och är en stark healingsten.

Angelit hjälper dig att vara mer sann, empatisk och tolerant emot dig själv och andra.

Den omvandlar  smärta till helhet och läkande och skapar en djup känsla av frid och lugn och hjälper dig att skapa ett samband med universell kunskap och stärker ditt  medvetandet. Mycket bra meditationssten. 


Healing

Lägg Angelit på dina fötter för att lösa upp blockeringar i meridianer och energifält. Då den är kopplad till halschakrat mildrar den inflammationer och balanserar sköldkörteln. Den balanserar också vätskor och kan verka vattendrivande. Relaterar väl till lungor och armar. På ett subtilt plan balanserar Angelit den fysiska kroppen med övernaturliga sfärer.

Håll eller lägg på lämplig plats på kroppen.


Jade

Jade är en symbol för renhet, frid och vishet och är förknippat med hjärtchakrat. Den stärker kärlek och omvårdnad och är starkt beskyddande både från fysisk och psykisk skada. Sägs locka till sig tur och vänskap.
Jade stabiliserar personligheten och sammankopplar sinnet med kroppen. Den lossar på negativa tankar och lugnar ditt sinne så att du kan få fram nya kreativa ideer. Den får jobbiga uppgifter att kännas/verka lättare vilket hjälper dig att ta itu med uppgifterna fortare.
Jade anses vara en utmärkt drömsten, om du lägger den på pannan så får du mer insiktsfulla drömmar. Den hjälper dig också att somna lättare då den lugnar dina tankar.
Andligt hjälper Jade dig att bli den du egentligen är, den gör det lättare för dig att se dig själv som en andlig varelse på en mänsklig resa och den väcker din dolda kunskap till liv. 

Bild: Armband med Jade och Ametist 

Healing


Jade stärker njurar och binjurar, avlägsnar toxin, bygger upp celler och skelett och läker stygn. Förenklar chansen att bli gravid, verkar på höfter och mjälte samt balanserar kroppsvätskorna.

Bär Jade eller lägg den på lämplig plats

Jaspis                                    Zoisit Rubin

Jaspis finns i en mäng olika färger och är en mycket närande sten som ger stöd och näring vid tress och skänker lugn och ro. Samordnar samtliga chakran och ökar förmågan att minnas drömmar. Den ger skydd och jordar dina erergier och kroppen. Jaspis absorberar negativ energi och renar auran samt balanserar yin och yang (dina feminina och maskulina energier). Rensar bort elektromagnetiska utsläpp och andra föroreningar.

Psykologiskt skapar Jaspis beslutsamhet, ger mot och uppmuntrar till ärlighet gentemot dig själv.  Stimulerar din fantasi och får dig att agera på dina ideer. Starkt vitaliserande för kroppen. 

Bild: Armband med Mahogny Jasper 

Healing

Stöder bl a andningsorganen, matsmämltning och könsorgan. Olika färger har olika betydelse. T ex blå jaspis förenar dig med andevärlden, brun förbinder dig med jorden, lila stimulerar kronchakrat, gul ger skydd under andligt arbete.


Zoisit Rubin är en skyddande sten och hjälper dig att stå i din egen kraft utan att påverkas för mycket av andra och samhällets normer. Den upplöser tröghet och drar fram undertryckta känslor så att de kan behandlas eller komma till uttryck. Zosit är en kreativ sten som hjälper dig att hålla ditt fokus. Zoisit Rubin är en fin sten som låter hjärnan och hjärtat samarbeta i harmoni. En sten av djup healing. Den ger extra energi och vitaliserar ditt energifält, stabiliserar dina känslor och stödjer dig att inse ditt eget värde och din fulla potential. Den sägs också inspirera till ökad sexualitet, öka lust och dina sexuella begär. Rubin ger kraft och fokus.

Healing

Zoisit detoxar din kropp, neutraliserar försurning och reducerar inflammationer. Den stärker immunförsvaret, återuppbygger celler och är bl a bra för hjärta, mjälte, bukspottskörtel och lungor. Stimulerar fertilitet och kan läka sjukdomar i äggstockar och testiklar och ökar potensen.

Stenen verkar långsamt så bär den nära huden under lång tid.

Healing


Rodonit

Rodonit ger emotionell balans och är starkt kopplad till hjärtat och kärlek. Den lyfter upp båda sidor av ett problem så att problem lättare kan lösas. Den stimulerar, renar och aktiverar hjärtchakrat. Stenen är grundande och balanserar din feminina och maskulina sida. Den är bra vid mantrabaserad meditation då den stärker mantrat. Rodonit helar emotionell chock och panik och ger stöd och lugn åt själen under processen. Den rensar bort emotionella sår och ärr ur det förflutna. Den resonerar starkt vid förlåtelse och är därför utmärkt vid förlåtelseprocesser. Rodonit balanserar och integrerar fysisk och mentala energier och bygger upp ditt självförtroende och dämpar förvirring.

Healing

Bra på att läka sår och mildra insektsbett och kan minska ärrbildning, bra för bentillväxt och hörselorgan och stimulerar fertilitet. Motverkar bl a MS, magsår, autoimmuna sjukdomar och artrit.

Lägg den där den behövs och vid emotionella besvär läggs den över hjärtat.

Tigeröga                              Rökkvarts

Tigeröga kombinerar jordenergin med solenergin och lockar andliga energier till jorden. Den är starkt beskyddande som förr bars mot onda tankar och förbannelser. Den lockar fram din integritet och hjälper dig att uppnå dina mål. Stenen är bra på att känna igen dina egna och andras behov och skiljer mellan önsketänkande och vad du faktiskt behöver. Tigeröga integrerar de båda hjärnhalvorna och gör det lättare att fokusera på ett klokt och samlat sätt. Den hjälper dig att lösa inre konflikter och problem. Den läker problem med egenvärde, självkritik och blockerad kreativitet. Den gör det lättare för dig att upptäcka dina egna talanger och förmågor men även de brister som måste övervinnas. Ger stöd åt förändringar.

Healing

Stärkande för ögon och mörkerseende, läker hals och fortplantningsorgan och hjälper till att läka benbrott.

Placera den på tredje ögat för att förstärka dina övernaturliga förmågor och balansera dina lägre chakran.  Lägg den på solaplexus för att stärka ditt solarplexus chakra (ditt eget jag) eller på naveln för balans och fokus.

Rökkvarts är en av de mest effektiva och jordande stenarna samtidigt som den höjer dina vibrationer och rensar dina tankar under meditation. Starkt beskyddande med starka band till baschakrat. Den motverkar stress och hjälper dig att hålla lugnet vid stressiga perioder. Stenen är starkt detoxifierande och drar till sig positiva vibrationer. Rökkvartsen hjälper dig att släppa taget och gå vidare. Den lindrar rädsla, lyfter depression och för med sig lung och ro till sinnet och kroppen. Stärker virilitet och renar baschakrat så att passion kan flöda mer naturligt. Bra vid mardrömmar eller andar obehag då den lugnar ner ditt system. Rökkvarts främjar positivitet i alla dess former och stärker din koncentrationsförmåga.

Healing

Mycket effektiv vid sjukdomar i bål, höfter och ben. den lindrar smärta och stärker fortplantningsorgan, muskler och nervvävnader samt hjärtat. Löser upp kramper och är stärkande för rygg och nerver.

Lägg stenen var som helst, men gärna på baschakrat. Under kudden, bredvid telefonen (för att reducera strålning) eller bär som halssmycke under långa perioder. Vid stress kan du placera en sten i vardera hand och sitta tyst en stund. Lägg den över smärtpunkter.

Bronzit

Bronzit

Andas in självförtroende. Andas ut tvivel. Det är budskapet från bronzitkristallen, speciellt när du tillbringar tid med att meditera med stenen på en daglig basis. En skyddande krigarsten som stärker självförtroendet och ger anden modet att följa handlingar. Om du känner dig överväldigad av det moderna livet och maktlös att ändra det, använd bronzitkristallen för att inte bara stöta bort negativ energi utan också skicka tillbaka den till ägaren

När det kommer till livets största utmaningar ger Bronzitkristallen dig modet och självförtroendet att ta livets upp- och nedgångar med ro. Håll den vid din sida och använd dess stöd för att klara stormen. Bronzit återställer harmoni djupt inombords så att din själ-kropp-anda flödar med universums naturliga rytm. Med andra ord, lycka blomstrar när dina tankar stämmer överens med dina ord och handlingar. Eftersom varje tanke vi lägger in i världen har en effekt, är det viktigt att välja dina tankar med omtanke. Använd Bronzit vid meditationsövning och låt dess kraftfulla energi uppmuntra tankar om kärlek, fred och harmoni. Med sin ljusa och strålande energi är Bronzit som  din dagliga dos av C vitamin för själen. Ha den till hands och ha alltid en livvakt som avvärjer andliga gifter och lämnar dig skyddad från andras negativa vibbar.